Alla inlägg den 5 februari 2011

Av rockadog - 5 februari 2011 16:29

Kom just in efter lite hundaktiviteter. 

Började med att lägga två rätt korta spår, ett åt Eddie och ett åt Ratto. 

Sen hämtade jag Linus och vi gick upp mot centrum. Han gick lös (som vanligt) men så närmade sig en man med sin hund (ser ut som en leonberger/rottis) men han verkade ha stenkoll på hunden, på avstånd ivf. Ställde oss på en bro och tittade på bilar som åkte under oss, det var spännande!!! Sen kom hans lydiga hund springandes väldigt olydigt *suck* och han efter och då såg jag ju att han inte var direkt nykter. 

Raggel raggel och värsta stanken. Tiken BAMBI var en Rottis/Schäfer på 11 år som ALDRIG bitit, hävdade han många gånger. Däremot skrämde hon slag på LÖSA Linus som var nära att springa ifrån mig. Ajajaj, men han är så jävla bra så han insåg att tryggheten var ju hos mig så han sprang och satte sig bakom mina fötter. 

Sen gick vi vidare och mr raggel följde glatt efter och gaggade om ditten och datten. Linus viftade på svansen och brydde sig inte ett skvatt om den där monsterstora hunden mer. Lös igen och vidare mot centrum. Väl där kopplade jag honom faktiskt för helt hundra är han ju inte på inkallning, efter en vecka liksom. Vi strosade runt och han tyckte att det var jättespännande!! Inget läskigt allt utan bara roligt! 

När vi skulle gå hemåt så såg jag att bussen var på g. Så jag frågade om vi kunde åka en hållplats, vilket vi kunde, gratis alltså (hade inte busskort med mig). 

Linus gick på själv och viftade på svansen. Sen gick han bakom mig ända längst bak i bussen, över den där snurrplattan utan att ens höja på ögonbrynet. Sen satte han sig vid mig och stirrade på mig. När det var dags att gå av så tyckte han att dörrarna öppnades för fort men det var inget farligt. Utanför fick han rallyattack och dundrade runt som en galning!!!! Söta! Så himla duktig! 


Nästan hemma mötte vi resten av släkten och då tog jag Ratto först. Han klarade sitt spår galant!!! Han är klockren! Fast går på väldigt fort! 


Eddie blev katastrof, han tappade flera gånger, blev störd av barnens lek och bus och skratt, samt tog en bajspaus! Men han hittade musen till slut och det var ju viktigast! Vi får spåra lite oftare och med mindre störningar helt enkelt... tills vi kommit igång igen. 

      

Av rockadog - 5 februari 2011 10:40

Har spenderat morgonen i sängen/soffan (där jag är nu) och läst gamla kompendium. 

Det mesta tycker jag inte är så bra längre. Det är så mycket handsignaler och ordkommandon hela tiden. Men samtidigt så är det ju basic inlärning. Och jag har ju sett att det funkar. 

Sen är det, enligt mig, mycket roligare att shapa fram lydnad och kommandon. 

Några av "stolparna" under valpkurs: 

Rumsrenhet.
Gå ut efter lek, mat/dryck, sömn/vila. Gå till samma ställe/gräsplätt varje gång i början. Ignorera olyckor, BERÖM ute! Om valpen är tränad att gå på tidningar så är det smidigt att fortsätta med det inne, minska ner på antal successivt.

Ensamhetsträning.
Tänk på: Börja med väldigt korta stunder, slänga soporna är en klassikertid. Lämna aldrig valpen när den sover, ha istället ett ”går-hemifrån-kommando” t ex kommer snart eller vakta huset. Lämna hemmet i normalt skick, dvs med radio på, lampor tända, någon leksak framme. Glöm inte att valpen ska vara rastad, matad och lugn när du går.

Vila.
Valpen behöver sova mycket och ofta. Alla i familjen måste respektera valpens sömn. Låt valpen ha en egen säng/plats att sova på. Gärna i en lugn vrå, men stäng inte ute valpen från familjen.

Trygghet.
Nu har du tagit dig an din lilla sötnos och den har fått lämna sin trygga mamma och kennelmatte/husse. Tänk på att vara lugn, stabil och att inte utsätta valpen för intryck som den inte kan hantera. Allt är nytt och alla intryck måste smältas i form av vila.

Aktivering och motion?
Äntligen är valpen hemma! Barnen är överlyckliga och det ska läras in massa nya tricks och konster på en gång, eller?!  Egentligen behöver valpen inte någon motion alls det första halvåret. Större raser kan behöva upp till 2-3 år innan skelettet är färdigvuxet. Promenadmässigt så räcker det med ca 10 minuter till en valp på 3 månader (av flatte-storlek).
Aktiveringsmässigt så räcker det med de viktigaste kommandona såsom sitt, ligg, stanna samt inkallning. Utöver det kan man lära in ett tricks eller två. Glöm bara inte återhämtningen!

Social träning.
Här har du som matte/husse en viktig roll. Du bestämmer vem som ska få hälsa på din valp. Välj hundar med bra, säkert språk. Tänk på storlek, ras och hur din egna valp leker innan ni släpper ihop hundarna. Ett tips om din hund utsätts för många människomöten är att träna in handen på hjärtat eller hälsa fint. Om barn vill hälsa så kan en vuxen lägga barnets hand i sin egna och på så sätt vara en länk mellan valpen och barnet. Lämna aldrig barn och valp/hund ensamma!

Miljöträning.
Fikaträning är jätteviktigt för en liten valp. Dels för att uppleva olika miljöer men också för att träna på att vara passiv i olika situationer. För en stadshund är det ren och skär aktivering med nya dofter och intryck att komma ut på landet. För en lantishund är det minst sagt tuff aktivering att åka till stan och ta en fika. Både ock är väldigt viktigt.
_____


Möta hundar och människor.
Aldrig klappa ovanifrån- kan upplevas som påträngande
Vuxens hand under barnets
Gå i båge runt mötande hundar
Tvinga aldrig hunden att leka- inte med människor, hundar eller andra djur
Män har mörk röst, svår att hantera för många- låter som morr
Språksvårigheter:
* kuperade- ingen svans, kanske inga öron
* Mörka hundar,  dalmatiners, långhåriga hundar m fl svåra för hunden att läsa.
* ridge
* ovana vid andra hundar, dåligt språk

VÄLJ ALLTID NOGRANNT VÄNNER TILL VALPEN!

______

Lugnande signaler.
* slicka sig runt munnen
* gäspa
* sätta sig
* lekinvit
* lyfta en tass
* lägga sig
* titta bort
* kind bort/sidan
* blick
* sträcka sig
* frysa
* gå sakta
* vända ryggen till
* gå i båge
* smacka
* nosa
* kissa
* splitta/ gå emellan

När visar hunden en lugnande signal:
* träffar nya bekanta
* rädd/osäker
* visar att den är snäll
* för att lugna sig själv
* mot konstiga /okända saker

VI KAN OCKSÅ ANVÄNDA OSS AV SIGNALERNA MOT HUNDEN

_______


Funderar på att lägga upp lite olika teman för veckorna. Skriva om stress, kontaktövningar eller vad som helst här i bloggen. Hundrelaterat alltså. Privata dravelinlägg kommer jag lägga under rubrik "Personligt" och sätta lösen på det. På så sätt så blir det lite lättare att hitta det som är intressant/ointressant som läsare. Och jag slipper ha två bloggar......   

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4 5 6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22
23
24 25 26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards